Sportblessures
Sportblessures zijn een veelvoorkomend probleem bij sporters. Op enig moment kampt iedere sporter wel eens met een blessure. Hoewel de meeste blessures niet ernstig zijn, kunnen ze wel voor veel ongemak zorgen en het beoefenen van de sport bemoeilijken.
Herkent u dit? Of bent u benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.
'Voor een sporter is het belangrijk dat de hele bewegingsketen zo optimaal mogelijk functioneert. Het lichaam werkt ten slotte als één geheel.'
Een sportblessure kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de aard en de locatie van de blessure. Vaak ervaart iemand:
- Lokale en/of uitstralende pijn
- Stijfheid
- Zwelling
- Beperkte bewegingsvrijheid
Deze klachten zijn niet altijd aanwezig tijdens de sportactiviteit maar soms ook alleen na een training of wedstrijd.
‘Fanatieke sporters proberen altijd het maximale resultaat te behalen. De lijn tussen goed presteren en geblesseerd raken is daardoor erg dun.’
De oorzaak is vaak overbelasting, een verkeerde techniek of een plotselinge beweging. Bijvoorbeeld door een verkeerde landing na een sprong, een tackle van een tegenstander of door een val. Het soort blessure kan verschillen per sport, zo hebben hardlopers vaker last van hun knie, terwijl wielrenners vaker te maken hebben met klachten in de rug of nek. Fanatieke sporters proberen altijd het maximale uit hun lichaam te halen. De lijn tussen goed presteren en geblesseerd raken is daardoor erg dun. Er treden hierdoor compensatiemechanismes op wat betekent dat gewrichten of spieren meer belast worden omdat het ergens anders in het lichaam minder goed functioneert. Dit resulteert vaak in pijnklachten.
Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar hoe het lichaam beweegt, waar het compenseert en welke bewegingen nodig zijn bij het type sport dat iemand beoefent. Daarnaast wordt er gezocht naar eventuele andere oorzaken van de blessure. In sommige gevallen kan er een röntgenfoto of MRI-scan nodig zijn om de blessure goed te kunnen beoordelen.
Na het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld om de blessure te behandelen. Dit kan variëren van het aanpassen van de techniek tot het nemen van rust of het uitvoeren van revalidatie-oefeningen. Vaak kies ik voor een combinatie van behandeltechnieken. Naast het behandelen van de blessure krijgt u ook adviezen en tips om de kans op toekomstige blessures te verkleinen. Zo kijk ik naar de bewegingen die een sport vereist en adviseer ik hoe er getraind kan worden om het lichaam beter bestand te maken tegen blessures.
Herkent u dit? Of bent u benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.