Hernia- en ischias

Een hernia is een aandoening waarbij een deel van de tussenwervelschijf uitpuilt, druk en/of irritatie geeft van een zenuw in de wervelkolom.

Ischias is een veel gebruikte term die wordt gebruikt om aan te duiden dat er sprake is van pijn in de lage rug, bil of het been. Ischias is geen op zichzelf staande aandoening, maar eerder een symptoom van een onderliggend probleem, zoals een hernia of spinale stenose.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.

'Uit onderzoek is gebleken dat een operatie zelden nog noodzakelijk is.'

Een hernia kan voorkomen in de nek, boven- en onderrug.  De symptomen hangen af van de locatie en de ernst van de aandoening.

De klachten zijn meestal:

  • Nek-, boven rug of lage rugpijn
  • Gevoelsveranderingen zoals tintelingen, doofheid, brandende of schietende pijn schietende pijn in armen of benen
  • Spierkrachtverlies
  • Nachtelijke pijn
  • Pijn met hoesten of niezen


Een hernia is niet altijd symptomatisch. Dit betekent dat er ook mensen zijn met een hernia die geen klachten ervaren.

De tussenwervelschijf dient als schokdemper voor de boven- en onderliggende wervel. Binnen in deze schijf zit een zachte kern. Door diverse oorzaken, zoals leefstijl, erfelijkheid, slijtage en lichamelijke belasting, kunnen scheurtjes ontstaan in de buitenkant van de schijf en kan deze kern naar buiten komen, we spreken dan van een hernia. De klachten kunnen verergeren door activiteiten zoals zitten, staan, tillen en bepaalde bewegingen.

Door middel van een vraaggesprek worden uw klachten in kaart gebracht. Om vast te stellen wat er aan de hand is, volgt een uitgebreid onderzoek uit. Hierbij maak ik gebruik van neurologische testen, orthopedische testen en een chiropractisch onderzoek. Er wordt gekeken hoe u beweegt en welke bewegingen u belemmeren.

Soms kan een MRI-scan nodig zijn voor aanvullende informatie geven op het lichamelijk onderzoek.

De behandeling van een hernia is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat een operatie zelden nog noodzakelijk is.

Met de juiste zorg en adviezen kan de aandoening in de meeste gevallen vanzelf verbeteren. Chiropractie kan u hierbij ondersteunen. Het doel van de behandeling is niet alleen om de pijn te verlichten, maar ook om de functie en mobiliteit van de wervelkolom te verbeteren en het natuurlijke genezingsproces te bevorderen. Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van specifieke technieken om verstoringen blokkades op te heffen zodat uw rug weer zo optimaal mogelijk kan bewegen.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.

klachten die ik behandel