Lage rugklachten

Lage rugklachten komen veel voor. Ruim 80% van de Nederlandse bevolking krijgt er ooit mee te maken in zijn of haar leven. Meer dan 25% van de Nederlandse bevolking heeft er dagelijks last van. In bijna alle gevallen is er geen ernstige oorzaak voor lage rugklachten, maar kunnen ze wel voor veel hinder zorgen in het dagelijks leven.

‘In bijna alle gevallen is er geen ernstige oorzaak voor lage rugklachten.’

Rugpijn kan gevoeld worden als een zeurende of stekende pijn. Veel mensen hebben het gevoel dat hun rug ‘geblokkeerd’ of ‘stijf’ is. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar het been. Dit kan worden ervaren als een zeurende, tintelende, dove of soms schietende pijn.

Vaak ontstaat het door een overbelasting of trauma. Het kan sluimerend ontstaan of het ‘schiet het in de rug’ tijdens een onschuldige beweging zoals het oprapen van een pen. In de volksmond ook wel spit of acute rugpijn genoemd. Andere mogelijke oorzaken zijn artrose/slijtage, sporten, zwangerschap of een langdurige houding tijdens het werk. Daarnaast kan een blessure of pijn ergens anders in het lichaam leiden tot compensatie bewegingen waardoor de rug op een andere manier wordt belast. Dit kan uiteindelijk pijnklachten geven.

‘Het kan sluimerend ontstaan of het ‘schiet het in de rug’ tijdens een onschuldige beweging zoals het oprapen van een pen.’ 

Door middel van een vraaggesprek verzamel ik zoveel mogelijk informatie over uw klacht. Omdat de oorzaken van rugklachten kunnen verschillen, voer ik een uitgebreid onderzoek uit. Hierbij maak ik gebruik van neurologische testen, orthopedische testen en een chiropractisch onderzoek. Er wordt ook gekeken hoe u beweegt en welke bewegingen u belemmeren in uw dagelijks leven. 

Na het onderzoek bepaal ik de behandelmethode. Er zijn diverse manieren om uw klachten te behandelen. In bijna alle gevallen worden verschillende technieken gecombineerd om u zo goed mogelijk te helpen. Indien nodig kan er gebruikt worden gemaakt van technieken waarbij bewegingsbeperkingen of blokkades in uw rug worden opgeheven. Dit wordt vrijwel altijd als pijnloos ervaren.

‘Er zijn diverse manieren om uw klachten te behandelen.’

Naast adviezen en tips krijgt u, afhankelijk van de oorzaak, spierversterkende of mobiliserende oefeningen om de belastbaarheid van het lichaam te vergroten. Indien nodig volgt een doorverwijzing naar een andere specialist om de behandelingen te combineren.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.

klachten die ik behandel