Artrose en slijtage
Artrose en slijtage tasten het kraakbeen in het gewricht aan.
Bij slijtage is het normale verouderingsproces de oorzaak, terwijl bij artrose meerdere factoren een rol spelen. De exacte oorzaak is nog onbekend. Het verschil met slijtage is dat artrose niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren voorkomt.
Herkent u dit? Of bent u benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.
‘Iedereen krijgt op een bepaald moment te maken met slijtage.'
Het kraakbeen wordt dunner, zachter en onregelmatig. De slijmvlieslaag in het gewricht kan gaan ontsteken en er doen zich veranderingen voor aan het bot. Hierdoor ontstaan zichtbare en voelbare knobbels aan de rand van het gewricht. Dit kan pijn, warmte, stijfheid en moeite met bewegen veroorzaken.
Artrose kan in meerdere gewrichten tegelijk voorkomen. Zoals in de rug, nek, knieën, heupen, schouders en handen.
Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op artrose vergroten. Denk hierbij aan:
- Oudere leeftijd.
- Een eerdere blessure die het gewricht beschadigde.
- Overbelasting.
- Geslacht. Artrose komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen.
Behandelingen van artrose en slijtage zijn gericht op het behouden van de mobiliteit en belastbaarheid van het gewricht. Hierdoor ervaren mensen vaak aanmerkelijk minder klachten. Chiropractie kan hierbij een uitkomst bieden.
Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de functie en beweeglijkheid van het gewricht. Ook wordt er gekeken naar hoe de rest van het lichaam beweegt want het kan leiden tot veranderde bewegingspatronen ter compensatie. Dit is belangrijk omdat het uiteindelijk kan leiden tot klachten op andere plekken in het lichaam.
Artrose en slijtage zijn niet te genezen. De pijn verminderen kan wel.
Dit kan op verschillende manieren. Ik begin met het in kaart brengen van de belasting die het gewricht op een dag te verduren krijgt. Met tips en adviezen breng ik de belasting en belastbaarheid van het gewricht weer in balans. Hierbij maak ik gebruik van verschillende gewricht-, en spiertechnieken om meer bewegingsruimte te creëren. Hierdoor voelt het gewricht minder stijf en pijnlijk. Gelijktijdig start een oefenprogramma dat de belastbaarheid van het gewricht langzaam vergroot. Daardoor beweegt u weer gemakkelijker en vrijer met minder pijn.
Herkent u dit? Of bent u benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.