Wat is chiropractie: Een andere benadering voor gezondheid en welzijn

Chiropractie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een alternatieve benadering van gezondheid en welzijn. In Nederland zijn er momenteel tussen de 300 en 400 chiropractoren lid van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Hoewel de beroepsgroep Chiropractie in Nederland relatief klein is, behoort chiropractie wereldwijd tot de grootste disciplines, naast artsen en tandartsen.

Mensen over de hele wereld zoeken steeds vaker de hulp van chiropractoren om rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, sportblessures en andere spier-, gewricht- en zenuwaandoeningen te verlichten.

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een gezondheidszorgberoep dat zich richt op het onderzoeken, diagnosticeren, behandelen en voorkomen van aandoeningen aan spieren, gewrichten en zenuwen, met bijzondere nadruk op de wervelkolom.

De term chiropractie heeft zijn oorsprong in het Grieks, bestaande uit de woorden ‘cheir’, wat ‘hand’ betekent, en ‘praxis’, wat staat voor ‘handeling’. Hieruit kan al worden afgeleid wat een chiropractor doet; werken met de handen. Tijdens de behandeling maakt de chiropractor gebruik van verschillende behandelmethodes. Een van die behandelmethodes zijn handmatige druktechnieken, ook wel manipulaties genoemd. Waarom? Chiropractie gaat uit van de gedachte dat een optimale communicatie tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat essentieel is voor een algeheel evenwicht in het lichaam. Een van de kernbegrippen van chiropractie is dat de gezondheid van het zenuwstelsel direct verband houdt met de gezondheid van het lichaam als geheel.

Chiropractie benadert het lichaam als één geheel

Velen maken voor het eerst kennis met een chiropractor wanneer zij klachten ervaren. Deze klachten kunnen uiteenlopend van aard zijn. Natuurlijk zijn de meest voor de hand liggende klachten rug- en nekpijn, maar de chiropractor kan ook in veel andere situaties uitkomst bieden. Denk hierbij aan ondersteuning bij het herstel na een hersenschudding of een beknelde zenuw.

Chiropractie benadert het lichaam als één geheel. Het samenspel van gewrichten, spieren en zenuwen zorgt ervoor dat u soepel kunt bewegen. Als er ergens in deze samenwerking iets misgaat, kunnen er problemen in uw lichaam ontstaan, wat tot pijnklachten kan leiden. Door niet alleen naar het pijnlijke gebied te kijken, maar ook naar het geheel eromheen, kan de werkelijke oorzaak van de klacht worden vastgesteld. Dit aspect draagt bij aan de effectiviteit van chiropractie.

Chiropractie ter preventie

Veel mensen hebben last van terugkerende klachten. Ervaring leert dat de frequentie en de intensiteit van deze klachten door chiropractische behandelingen afnemen. Afhankelijk van de klachten zien we dat wanneer deze regelmatig een behandeling ondergaan deze goed onder controle blijven. Chiropractie helpt dus ook bij het bewaken van uw gezondheid op lange termijn.

Chiropractie is veel meer dan alleen een ‘bottenkraker’.

Een van de behandelmethodes waar een chiropractor vaak gebruik van maakt, is een gewrichtsmanipulatie. In de volksmond wordt het manipuleren van een gewricht vaak ‘kraken’ genoemd. Dit komt door het knakkend geluid dat er vrij kan komen bij deze techniek. Bij een manipulatie wordt het gewricht een klein stukje geopend, hierdoor ontstaat er een rek op alle structuren rondom het gewricht. Daarnaast heeft het als gevolg dat er een drukverschil ontstaat waarbij kleine gasbellen vrijkomen die vervolgens knappen. Dit veroorzaakt het knakkende geluid dat vaak gehoord en gevoeld wordt.

Een manipulatie heeft een pijn dempend effect. Bovendien verbetert het de bewegingsvrijheid doordat spieren ontspannen en het bevordert de werking van het zenuwstelsel.

Maar chiropractie is veel meer dan alleen ‘kraken’. Naast het manipuleren van een gewricht zijn er verschillende behandelmethoden waar een chiropractor gebruik van maakt. Denk hierbij aan bindweefsel- en spiertechnieken, mobilisatie technieken, dry needling, maar ook oefeningen. Op basis van wat er uit het onderzoek komt, bepaalt de chiropractor welke behandelmethode het beste past bij uw klachten. In de meeste gevallen worden er verschillende technieken gecombineerd om het optimale resultaat te behalen en uw klachten te verhelpen.

De opleiding tot chiropractor

Nederlandse chiropractoren hebben een vijfjarige universitaire opleiding afgerond, vaak in Engeland. Gevolgd door een praktijk- of stagejaar in het land waar men zich wil vestigen. Deze opleiding vertoont gelijkenissen met de geneeskundeopleiding, maar legt meer nadruk op anatomie, neurologie en radiologie.

Wanneer naar de chiropractor?

U kunt terecht bij een chiropractor voor een breed scala aan klachten. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in nek-, rug-, en hoofdpijnklachten, maar u kunt er ook terecht voor spier- en gewrichtspijnen, het verminderen van heup- of schouderklachten of bijvoorbeeld sportblessures en klachten gerelateerd aan een zwangerschap. Wilt u weten bij welke andere klachten chiropractie effectief is? Klik dan hier (link naar klachten pagina).

De chiropractor zal samen met u op zoek gaan naar de oorzaak van uw klacht. Het is altijd een verstandige keuze om een afspraak te maken wanneer u last heeft van lichamelijke klachten. 

Is chiropractie geschikt voor iedereen?

Chiropractie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Bij het eerste consult wordt nauwkeurig gekeken naar mogelijke contra-indicaties, zoals open wonden, fracturen, tumoren of andere onderliggende ziektebeelden. Dit is van belang omdat dergelijke situaties gevaarlijk kunnen zijn in combinatie met behandelingstechnieken zoals manipulatie. Het goede nieuws is dat chiropractor uitstekend zijn opgeleid en bedreven zijn in het identificeren van deze contra-indicaties. 

Is chiropractie gevaarlijk?

Chiropractie is een veilige vorm van behandeling. In landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Engeland en Scandinavische landen wordt het al lang erkend als een gevestigd beroep, met chiropractors die dezelfde status hebben als artsen en tandartsen. In Nederland en België wordt chiropractie nog steeds beschouwd als een alternatieve geneeswijze.

De behandelmethoden van chiropractie zijn uitgebreid onderzocht en gestaafd door meerdere wetenschappelijke studies. Bovendien zijn de risico’s van chiropractie minimaal, voornamelijk omdat de behandelingen geen gebruik maken van medicijnen of operatieve ingrepen.

 Motion Matters Chiropractie in Herten

In de praktijk komen mensen met een grote verscheidenheid aan klachten. Naast de opleiding chiropractie heb ik een vooropleiding als fysiotherapeut en ben ik gespecialiseerd in sport gerelateerde klachten.

Motion Matters onderscheidt zich door de aandacht en tijd te nemen voor uw individuele situatie. Er wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld en vorderingen worden bij elke vervolgafspraak geëvalueerd.

Heeft u nog vragen of bent u benieuwd naar wat de praktijk voor u kan betekenen? Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. We delen graag meer informatie en beantwoorden uw vragen.

Vergoeding chiropractie

Doorgaans wordt chiropractie niet gedekt door de basisverzekering. Een vergoeding voor behandelingen is meestal beschikbaar wanneer u een aanvullende verzekering heeft die alternatieve geneeswijzen dekt. Voor chiropractische behandelingen via de aanvullende zorgverzekering geldt doorgaans geen verplicht of vrijwillig eigen risico.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of chiropractie iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.