Hoe chiropractie kan helpen bij nekklachten

Bijna twee op de drie mensen ervaren op een bepaald moment nekklachten. Jaarlijks raadplegen miljoenen mensen hiervoor een huisarts. De oorzaken van deze klachten zijn divers, variërend van genetische aanleg en levensstijl, tot de omgeving waarin we ons bevinden.

Wat de reden ook moge zijn, nekklachten kunnen buitengewoon ongemakkelijk zijn. Vaak beperken ze zich niet alleen tot de nek. Aangezien de nek onze verbinding vormt tussen het hoofd en de romp, kunnen nekklachten ook het hoofd en de rug beïnvloeden. Hoofdpijn als gevolg van nekproblemen en een stijve rug zijn vaak bijkomende klachten.

Aangezien de nek het gewicht van ons hoofd draagt, staat er veel druk op. Dit maakt nekklachten niet alleen vervelend, maar ze verdwijnen vaak ook niet vanzelf. Een chiropractor is gespecialiseerd in klachten die ontstaan vanuit de wervelkolom. Hierdoor zie ik veel mensen met nekpijn, stijfheid en andere nek gerelateerde klachten in de praktijk.

De anatomie van de nek

De wervelkolom is opgedeeld in vier delen, waarvan het bovenste deel bekend staat als de nekwervels. De nek bestaat uit zeven gestapelde wervels. Deze wervels bieden stabiliteit, maar laten tegelijkertijd veel beweging toe, dankzij hun opdeling in zeven kleine wervels.

In de buurt van de nekwervels bevinden zich verschillende structuren. Zenuwbanen lopen door de nekwervels en vergemakkelijken de overdracht van informatie van en naar de hersenen. Ook zijn er bloedvaten in de nek die de structuren van zuurstof voorzien. Daarnaast spelen nekspieren een rol rondom de nekwervels, waardoor we in staat zijn de positie van ons hoofd te controleren.

De oorzaken van nekklachten

Nekklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak is de nekpijn niet eenduidig toe te wijzen aan één oorzaak, maar is het een combinatie van de volgende factoren:

Overbelasting: Bij overbelasting wordt de nek meer belast dan deze aankan, waardoor irritatie aan een of meerdere structuren in de nek ontstaat, wat pijn kan veroorzaken.

Stress: Stress is een lichamelijke reactie op dreigende situaties om overlevingskansen te vergroten. Een symptoom van stress is verhoogde spierspanning, wat kan leiden tot overbelasting van de nekspieren.

Langdurige houding of beweging: Een langdurige houding of beweging kan ervoor zorgen dat de structuren in de nek niet op de juiste manier worden gebruikt, wat pijn kan veroorzaken.

Artrose en slijtage: Artrose en slijtage tasten het kraakbeen tussen de nekwervels aan. Dit kraakbeen zorgt normaal gesproken voor soepele beweging tussen de wervels, maar bij slijtage en artrose gaat dit minder goed en kan pijn optreden.

Osteoporose: Osteoporose is botontkalking, waarbij meer bot wordt afgebroken dan aangemaakt. Dit verzwakt de botten, waardoor ze sneller breken en pijn in de nekwervels kunnen veroorzaken.

Nekhernia: Een nekhernia ontstaat wanneer het zachte kraakbeen tussen de wervels scheurt en tegen een zenuwbaan drukt, wat pijn veroorzaakt.

Trauma: Een ongeluk kan voor verschillende letsels zorgen in de nek. Voorbeelden hier van zijn een whiplash, spier en peesblessures, maar het kan ook zorgen voor zenuwschade of botbreuken.

Wat houden nekklachten in?

Nekklachten betreffen ongemakken in het nekgebied, meestal gepaard met pijn. Deze pijn kan variëren van stekend tot zeurend. De pijn kan bepaalde bewegingen bemoeilijken en uitstralen naar het hoofd, de rug, schouders of armen. Vaak kan het gespannen voelen in de nek en schouders. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar de armen. Dit kan worden ervaren als een zeurende, tintelende, brandende, dove of soms schietende pijn.

Chiropractische benadering van nekklachten

Een behandeling door een chiropractor kan verlichting bieden bij nekklachten. De behandeling begint met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreekt de chiropractor uw klachten en probeert de oorzaak ervan te achterhalen.

Op basis van de informatie uit het intakegesprek zal de chiropractor een behandelplan voor u opstellen. Er zijn diverse manieren om uw klachten te behandelen. In bijna alle gevallen worden verschillende technieken gecombineerd om u zo goed mogelijk te helpen. Indien nodig kan er gebruikt worden gemaakt van technieken waarbij bewegingsbeperkingen of blokkades in uw rug en nek worden opgeheven. Dit wordt vrijwel altijd als pijnloos ervaren. Naast adviezen en tips krijgt u, afhankelijk van de oorzaak, spierversterkende of mobiliserende oefeningen om de belastbaarheid van het lichaam te vergroten.

Behandeling bij Motion Matters Chiropractie

Nekklachten kunnen buitengewoon hinderlijk zijn en voor veel beperking zorgen in het dagelijks leven. Chiropractie kan hier een uitkomst bij bieden. Bij Motion Matters Chiropractie wordt er een persoonlijk behandelplan opgezet, waardoor uw klachten op een effectieve manier worden verlicht.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of chiropractie iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.