Hoe chiropractie kan helpen bij lage rugklachten

Lage rugklachten komen veel voor. Ruim 80% van de Nederlandse bevolking krijgt er ooit mee te maken. Meer dan 25% van de Nederlandse bevolking heeft er dagelijks last van. In bijna alle gevallen is er geen ernstige oorzaak voor lage rugklachten, maar kunnen ze wel voor veel hinder zorgen. Het ontstaat vaak door een onduidelijke oorzaak. Deze vorm van rugpijn worden aspecifieke rugklachten genoemd. Naast deze vorm zijn er ook gevallen van specifieke rugpijn waarbij de onderliggende oorzaak bekend is. Rugklachten kunnen uitermate hinderlijk en beperkend zijn, gezien de rug de basis vormt van ons lichaam. Gelukkig kan chiropractie een positieve bijdrage leveren om deze klachten te verminderen.

Wat veroorzaakt rugklachten?

Oorzaken van aspecifieke rugpijn

Bij rugpijn wordt in de meeste gevallen verwezen naar aspecifieke rugklachten. Vaak wordt deze vorm getriggerd door een bepaalde lichaamshouding, overbelasting of een onschuldige beweging zoals bijvoorbeeld een pen oprapen van de grond. Stress is een andere factor die kan bijdragen aan aspecifieke rugpijn, omdat het leidt tot verhoogde spierspanning, wat pijn kan veroorzaken. Daarnaast kan een blessure of pijn ergens anders in het lichaam leiden tot compensatoire bewegingen waardoor de rug op een andere manier wordt belast. Dit kan uiteindelijk pijnklachten geven.

Hoewel de exacte fysieke oorzaak van aspecifieke rugpijn niet bekend is, zijn er vermoedens dat veroudering, slijtage en letsel aan tussenwervelschijven, banden of spieren een rol kunnen spelen. In de praktijk is er vaak sprake van een combinatie van deze factoren. 

Oorzaken van specifieke rugpijn

Zelden is er sprake van specifieke rugklachten. Oorzaken hiervan zijn aandoeningen zoals tumoren, botbreuken, osteoporose of een hernia.
Vaak wordt er gezegd dat een wervel verschoven is. Dit gebeurt echter zelden en kan alleen worden veroorzaakt door een ernstig trauma.

Welke klachten kunnen gepaard gaan met rugpijn?

De pijn manifesteert zich meestal in de onderrug. Bij pijn in de boven rug wordt deze tussen de schouderbladen gevoeld. Pijn kan intenser zijn bij het buigen van de rug of bij langdurig zitten, liggen of staan. Vaak gaat de pijn gepaard met stijfheid, die ook kan uitstralen naar de benen. De klachten variëren per individu. Sommigen ervaren hevige pijn en stijfheid die uitstraalt naar de benen, terwijl anderen slechts pijn en stijfheid op één plek in de rug voelen. De mate van klachten kunnen leiden tot een beperking in het dagelijks leven, waardoor bewegingen krampachtig worden uitgevoerd. Chiropractie kan hierbij uitkomst bieden door de klachten te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren.

Wat is het verloop van rugklachten?

Naast het verschil in pijnniveau en de mate van stijfheid, verschilt ook de duur van de rugklachten per persoon. Over het algemeen kunnen we drie categorieën onderscheiden: acuut, subacuut en chronisch. Bij acute rugpijn wordt de pijn gedurende een periode van maximaal zes weken ervaren. Subacute rugpijn duurt zeven tot twaalf weken. Van chronische rugpijn is sprake wanneer rugklachten langer dan drie maanden aanhouden. Wanneer iemand gedurende een jaar twee of meerdere periodes van rugpijn heeft, wordt dit recidiverende pijn genoemd.

Behandeling van rugklachten

In het geval van specifieke rugpijn zal de behandeling gericht zijn op het onderliggende probleem. Hoewel de oorzaak van aspecifieke rugpijn niet bekend is, kunnen de klachten toch worden verlicht of zelfs verholpen.

Om van deze klachten af te komen, is het van belang actief te blijven. Rugpijn betekent namelijk niet altijd dat het lichaam beschadigd is. Rekoefeningen kunnen de stijfheid in uw rug en eventueel benen verminderen. Krachtoefeningen zullen de spieren versterken, waardoor de belastbaarheid van de rug zal toe nemen. Bovendien hebben spierversterkende oefeningen een preventieve werking om terugkerende klachten te voorkomen. 

Chiropractie voor de behandeling van rugklachten

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in de wervelkolom en zijn daarmee de aangewezen specialisten om u van uw rugklachten af te helpen. Ze zijn vooral bekend om hun manipulatietechnieken, ook wel ‘kraken’ genoemd. Dit zijn korte, snelle bewegingen aan de wervels, waardoor blokkades en verstoringen worden opgeheven. Een manipulatie heeft een pijn dempend effect, het verbetert de bewegingsvrijheid doordat spieren ontspannen en het bevordert de werking van het zenuwstelsel. Naast het manipuleren van een gewricht zijn er verschillende behandelmethoden waar een chiropractor gebruik van maakt. Denk hierbij aan bindweefsel- en spiertechnieken, mobilisatie technieken, dry needling, maar ook oefeningen. Op basis van wat er uit het onderzoek komt bepaald de chiropractor welke behandelmethode het beste past bij uw klachten. In de meeste gevallen worden er verschillende technieken gecombineerd om het optimale resultaat te behalen en uw klachten te verhelpen.

Behandeling van rugklachten bij Motion Matters Chiropractie

Bij Motion Matters Chiropractie wordt er een persoonlijk hersteltraject opgezet, waardoor uw klachten op een effectieve manier worden verlicht. Hierbij is de preventie van terugkerende klachten van groot belang.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of chiropractie iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.