Hoe chiropractie kan helpen bij een hernia

Een hernia komt het meeste voor in de onderrug en in de nek. Een hernia in de boven rug komt minder vaak voor. Het kan behoorlijk wat ongemak veroorzaken en een flinke impact hebben op het dagelijks leven. Het kan uw werk, huishoudelijke taken en zelfs uw slaap verstoren.

Wat houdt een hernia in?

Een hernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf tussen twee wervels uitstulpt. Een tussenwervelschijf is een ring van vezelig kraakbeen met een geleiachtige kern in het midden. Als deze tussenwervelschijf beschadigd raakt, kan de kern naar buiten uitpuilen en op de zenuwen drukken. Dit veroorzaakt irritatie van de zenuw en kan leiden tot pijnklachten. De belangrijkste pijnklacht bij een hernia is een scherpe, stekende pijn die vanuit de nek of rug naar één arm of been straalt. Deze pijn is vrijwel constant aanwezig. Naast pijnklachten kunnen er ook neurologische symptomen optreden, zoals tintelingen of een doof gevoel naar de armen of benen. Sommige mensen ervaren ook spierzwakte of stijfheid in de ledematen. Een hernia in de boven rug kan uitstralen naar de borstkas.

Hoe ontstaat een hernia?

De oorzaak van een hernia is vaak niet exact bekend. Slijtage van de tussenwervelschijf, door bijvoorbeeld ouderdom of langdurig een houding aannemen, is de meest voorkomende oorzaak. Het kan echter ook ontstaan door aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven, zwaar lichamelijk werk, een ongeval of een combinatie van meerdere factoren. Meestal ontstaat een hernia geleidelijk, maar het kan ook plotseling optreden.

Als herniaklachten lang aanhouden zonder zorg, kunnen de pijnklachten verergeren. Om verdere last te voorkomen en te zorgen voor een snel en optimaal herstel, kan een chiropractor uitkomst bieden.

Hoe kan een chiropractor helpen bij een hernia?

Bij Motion Matters Chiropractie worden uw klachten grondig geanalyseerd om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een hernia, waarna een behandelplan op maat wordt opgesteld. Dit gebeurt door een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. De aandacht gaat hierbij niet alleen uit naar de klacht, maar ook naar uw algehele gezondheid en het functioneren van uw lichaam in zijn geheel.

Op basis van de onderzoeksresultaten, de oorzaak van uw klachten en uw persoonlijke doelen, wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

De behandeling bij een hernia

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat een operatie zelden nog noodzakelijk is. Met de juiste zorg en adviezen kan de aandoening in de meeste gevallen vanzelf verbeteren. Chiropractie kan u hierbij ondersteunen. Het doel van de behandeling is niet alleen om de pijn te verlichten, maar ook om de functie en mobiliteit van de wervelkolom te verbeteren en het natuurlijke genezingsproces te bevorderen. Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van specifieke technieken om verstoringen en blokkades op te heffen, zodat uw rug weer zo optimaal mogelijk kan bewegen. Naast mobilisaties en oefeningen worden er ook druk- en manipulatietechnieken toegepast. Bij een manipulatie oefent de chiropractor een snelle, gecontroleerde druk uit op specifieke delen van de wervelkolom, wat een knakkend geluid kan veroorzaken. Dit is niet gevaarlijk, maar draagt bij aan een toename van de beweeglijkheid in de wervelkolom. Dit zal de pijnklachten als gevolg van de hernia verminderen.

Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan factoren die de hernia uitlokken en/of in stand houden. Preventie vormt dan ook een essentieel onderdeel van de gehele behandeling.

Naast de behandeling in de praktijk krijgt u handvatten om nek- en rugklachten in de toekomst te voorkomen. U krijgt informatie over het ontstaan van de klachten, advies over het aannemen van een juiste houding en specifieke oefeningen.

Motion Matters Chiropractie

Een hernia kan aanzienlijke gevolgen hebben en uw dagelijks leven flink ontregelen. Chiropractie kan u bij deze klachten helpen.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of chiropractie iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.