Een manipulatie? Wat is dat?

Een van de behandelmethodes waar een chiropractor vaak gebruik van maakt, is een gewrichtsmanipulatie. In de volksmond wordt het manipuleren van een gewricht vaak ‘kraken’ genoemd. Bij een manipulatie wordt het gewricht een klein stukje geopend, hierdoor ontstaat er een rek op alle structuren rondom het gewricht. Daarnaast heeft het als gevolg dat er een drukverschil ontstaat waarbij kleine gasbellen vrijkomen die vervolgens knappen. Dit veroorzaakt het krakende geluid dat vaak gehoord en gevoeld wordt.

 Een manipulatie heeft een pijn dempend effect. Bovendien verbetert het de bewegingsvrijheid doordat spieren ontspannen en het bevordert de werking van het zenuwstelsel.

Naast het manipuleren van een gewricht zijn er verschillende behandelmethoden waar een chiropractor gebruik van maakt. Denk hierbij aan bindweefsel- en spiertechnieken, mobilisatie technieken, dry needling, maar ook oefeningen. Op basis van wat er uit het onderzoek komt bepaald de chiropractor welke behandelmethode het beste past bij uw klachten. In de meeste gevallen worden er verschillende technieken gecombineerd om het optimale resultaat te behalen en uw klachten te verhelpen.

Is chiropractie gevaarlijk?

Chiropractie is een veilige vorm van behandeling. In landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Engeland en Scandinavische landen wordt het al lang erkend als een gevestigd beroep, met chiropractors die dezelfde status hebben als artsen en tandartsen. In Nederland en België wordt chiropractie nog steeds beschouwd als een alternatieve geneeswijze.

De behandelmethoden van chiropractie zijn uitgebreid onderzocht en gestaafd door meerdere wetenschappelijke studies. Bovendien zijn de risico’s van chiropractie minimaal, voornamelijk omdat de behandelingen geen gebruik maken van medicijnen of operatieve ingrepen.

Bent u benieuwd of chiropractie iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.