Chiropractie bij sportblessures

Het is normaal om tijdens het sporten af en toe wat ongemak te ervaren. Na een intensieve training of een stevig duel kunnen er milde pijnklachten optreden. In de meeste gevallen verdwijnen deze binnen enkele dagen. Een gezond lichaam kan namelijk veel klachten zelf oplossen. Echter, als de klachten steeds terugkeren of wanneer er steeds nieuwe klachten ontstaan, is het verstandig om verder onderzoek te laten doen. Een sportblessure die chronisch wordt, is een duidelijk signaal om actie te ondernemen. In de praktijk zie ik regelmatig sporters die kampen met aanhoudende klachten, wat hun sportplezier vermindert of zelfs hun prestaties beperkt. Gelukkig kunnen we met chiropractie een sportblessure goed behandelen.

Wanneer wordt een sportblessure als chronisch beschouwd?

Het is belangrijk om te begrijpen dat een chronische blessure niet simpelweg een blessure is die niet overgaat. Echter, als je na voldoende rust nog steeds niet goed herstelt, kan er sprake zijn van een chronische blessure. We spreken van een chronische blessure wanneer de blessure aanwezig blijft of regelmatig terugkeert. Deze blessure belemmert bij het trainen of tijdens wedstrijden. Dit heeft niet alleen invloed op de prestaties, maar kan ook het plezier in sport verminderen.

Klachten buiten het sporten

Soms worden de klachten zo ernstig dat er ook buiten het sporten klachten worden ervaren. Dit komt vaak voor bij blessures aan schouders, knieën, heupen en rug of nek. In deze gevallen is er vaak meer aan de hand dan alleen het initiële probleem. Daarom zoekt een chiropractor niet alleen naar de oorzaak van de blessure, maar wordt er ook naar factoren gekeken die de klachten in stand houden. Het kan zijn dat er schade is ontstaan die het lichaam niet zelf kan herstellen, zoals een gescheurde kruisband. We zien echter ook veel gevallen waarbij meerdere factoren betrokken zijn. Bijna iedereen die de praktijk bezoekt, heeft wel één of meerdere factoren die het genezingsproces negatief beïnvloeden.

Wat zijn de oorzaken van een chronische blessure?

Dit kan sterk verschillen van persoon tot persoon. In een gezonde situatie herstelt het lichaam zichzelf. Wanneer dit niet gebeurt, is het eerst zaak om te achterhalen waarom volledig herstel uitblijft. Een voorbeeld hiervan kan een verkeerde manier van belasten zijn of compensatiemechanismes die een rol spelen. Het lichaam voert een beweging anders uit of maakt meer gebruik van andere structuren. Dit kan op korte termijn verlichting bieden, maar op de lange termijn kan het klachten in stand houden of nieuwe klachten veroorzaken. Ook kan door de initiële blessure een bewegingsbeperking zijn ontstaan, waardoor bepaalde structuren minder mobiel zijn en klachten optreden bij beweging of inspanning.

Behandeling van sportblessures met chiropractie

De behandeling die wordt toegepast, is volledig afgestemd op uw situatie. Dit betekent dat de behandeling sterk kan variëren per persoon. We kunnen ons richten op het mobiliseren of versterken van lichaamsdelen, het verbeteren van de functie van het zenuwstelsel, het herstellen van de lichamelijke belastbaarheid of het verminderen van overbelasting, afhankelijk van wat uw gezondheid nodig heeft. Naast het behandelen van de blessure krijgt u ook adviezen en tips om de kans op toekomstige blessures te verkleinen. Zo kijk ik naar de bewegingen die een sport vereist en adviseer ik hoe er getraind kan worden om het lichaam beter bestand te maken tegen blessures.

Herkent u dit? Of bent u benieuwd of chiropractie iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.