Rug- en nekklachten zijn tegenwoordig een bekend probleem, vooral bij jongeren. Langdurig zitten op school en overmatig telefoongebruik kunnen een negatieve invloed hebben op hun houding. Maar laten we eerlijk zijn, ook volwassenen hebben hier last van en ervaren vaak dezelfde klachten. Rug- en nekklachten lijken vaak voort te komen uit een langdurige strijd om de ‘perfecte houding’. Maar is onze houding werkelijk de schuldige van al dit ongemak en pijn? En als dat het geval is, kunnen we er iets aan doen?
We moeten houding in context plaatsen
De manier waarop we zitten en staan is uniek voor ieder van ons en zit diep verankerd in het beweegpatroon van ons zenuwstelsel. Het rigoureus veranderen van deze houding is net zo uitdagend als stoppen met roken. Het moet dus echt de moeite waard zijn om de tijd, energie en kosten te investeren om onze natuurlijke gewoontes aan te passen.
Vaak denken we dat een ineengezakte houding, zoals onderuitgezakt zitten met ons hoofd naar voren, schadelijk is. Dit idee wordt gevoed door de theorie van een spier disbalans, waarbij sommige spiergroepen te zwak of te strak zijn. De oplossing lijkt simpel: strek de te korte spieren en versterk de zwakke spieren. Maar wetenschappelijk bewijs voor deze theorie bij het ontstaan en in stand houden van lichamelijke klachten ontbreekt.
Onderzoek laat zelfs zien dat een goede houding rugklachten niet voorkomt. In tegenstelling is er ook weinig bewijs dat een slechte houding deze klachten veroorzaakt. Meerdere studies die het effect van ergonomische interventies hebben onderzocht laten geen verbetering zien in het verminderen van rugpijn. Sterker nog, er is geen enkele houding die ons hiertegen beschermt.
Er is geen slechte houding
Een bepaalde lichaamshouding is niet per se slecht. Het kan wel uitdagend zijn. Een uitdagende houding plaatst lichaamsdelen in een ongemakkelijke positie. Denk aan iemand met een zittend beroep die herhaaldelijk bewegingen maakt. Als de stoel te ver van het bureau staat, kunnen de armen van deze persoon moe worden en kan er spanning in de nek en rug ontstaan. Zoek naar oplossingen voor deze uitdagende houdingen, bijvoorbeeld door de stoel aan te schuiven.
Maar waarom ervaart u dan klachten?
Een bepaalde lichaamshouding kan ongemak veroorzaken. We zijn allemaal bekend met het gevoel van een tintelende voet na te lang met de benen over elkaar te hebben gezeten. Of een pijnlijke onderrug wanneer we te lang hebben gestaan. Ons bindweefsel houdt van beweging en reageert niet goed op langdurige druk of rek. Dit ongemak kan zich voordoen in elke lichaamshouding. Het lichaam geeft aan dat het tijd is om te bewegen of van houding te veranderen. Elke nieuwe houding is de beste. Verander dus regelmatig van houding om deze klachten te voorkomen.
De oorzaak
Bij 90% bij de mensen met rugklachten is er geen sprake van weefselschade. De klachten worden veroorzaakt omdat structuren in de rug of nek overgevoelig zijn. Meerdere factoren spelen hierbij een rol:
- overbelasting
- stress
- vermoeidheid
- slechte slaapkwaliteit
- inactiviteit
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de vorm van de wervelkolom gerelateerd is aan klachten. Velen met een ‘perfecte houding’ ervaren pijn, terwijl anderen die de hele dag onderuitgezakt zitten, zich prima voelen. Forceer het niet om constant in een ‘goede houding’ te staan of zitten. Het geforceerd rechtop zitten kan juist klachten veroorzaken.
De oplossing
De eerste stap is om de gedachte van een ‘goede houding’ los te laten. Beweeg op een natuurlijke en ontspannen manier en luister goed naar de signalen van je lichaam. Voelt een bepaalde houding ongemakkelijk aan? Verander dan gerust van houding. Voelt een bepaalde houding prettig? Maak u dan geen zorgen, zelfs als deze niet voldoet aan de standaarden van anderen. Geen enkele houding zal prettig aanvoelen wanneer u deze langdurig volhoudt. Verander dus regelmatig. Focus op de aspecten waar u wél invloed op heeft, maar geef de houding niet langer de schuld.
Enkele toepasbare tips:
- Maak gebruik van een hoog/laag bureau. Deze kunt u meermaals per dag verstellen.
- Telefoon? Sta op en beantwoord deze lopend.
- Meerdere online meetings? Wissel deze af door een meeting te staan en de volgende te zitten.
- Dorst? Haal zelf uw koffie, thee of water. Laat u niet verwennen door collega’s.
- Zorg voor voldoende lichamelijke beweging door regelmatig te sporten.
- Verminder stress en creëer momenten van ontspanning.
- Zorg dat u voldoende uren slaapt.
- Zorg voor een gezonde mentale en fysieke leefstijl.
Chiropractische behandeling
Een chiropractor kan helpen bij het verminderen van nek- en rugklachten. Bij Motion Matters Chiropractie wordt er bij iedereen een uitgebreid onderzoek gedaan om achter de oorzaak van de klachten te komen. Als duidelijk is wat uw klachten zijn, zal er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld om u snel weer op de been te krijgen.
Herkent u dit? Of bent u benieuwd of chiropractie iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een behandeling.